Rian, Monique en Sherilyn Verwoert:
het gezin achter Zorglandgoed Bloemfonteijn

Bloemfonteijn is een initiatief van Rian en Monique Verwoert. Sinds 2008 hebben zij aan de realisatie van het zorglandgoed gewerkt, waarvan zij zelf niet alleen de beheerders, maar ook de eerste bewoners zijn. Samen met hun dochter Sherilyn. Hier vertellen zij persoonlijk wat hen drijft en wat ze voor ogen hebben.

“In 2000 wordt onze dochter Sherilyn geboren. Vrij snel na de geboorte wordt duidelijk dat Sherilyn zich niet goed ontwikkelt. Na drie jaar ziekenhuisbezoek is de eindconclusie dat ze meervoudig (verstandelijk) gehandicapt is. Op dat moment kan niemand voorspellen hoe ze zich in de toekomst zal gaan ontwikkelen. Langzaam dringt het besef tot ons door dat de extra zorg voor Sherilyn de nodige impact zal hebben op de toekomst van onszelf en die van onze andere twee kinderen.

 Sinds haar vierde jaar gaat Sherilyn naar een speciale school. We maken kennis met de huidige massaliteit van de verstandelijk gehandicaptenzorg in Nederland. Al vrij snel komt bij ons de gedachte op om zelf een initiatief te gaan ontwikkelen. In 2008 zetten we de eerste pennenstrepen op papier.

Stap voor stap wordt ons idee concreter. Geïnspireerd door andere zorginitiatieven met een sterke persoonlijke focus willen we een kleinschalige woonvorm opzetten, met daarbij een dagbestedingsmogelijkheid.   

Vanuit onze persoonlijke motivatie en ideologische instelling willen wij er alles aan doen om kwalitatief hoogwaardige zorg mogelijk te maken met de bewoner als middelpunt. Op deze manier kunnen we een goede toekomst bieden aan onze eigen Sherilyn én een vergelijkbare situatie creëren voor nog een aantal andere bewoners. Zodat zij een thuis vinden waar ze comfortabel en veilig leven, met het volste vertrouwen van hun gezin of verzorgers.

 We hebben vele initiatieven bezocht en de aansprekende aspecten en inzichten verzameld. Al deze elementen samen hebben ons op het idee gebracht om een landgoed te gaan ontwikkelen met daarop een permanente woonfunctie voor 24 verstandelijk gehandicapten, inclusief dagbesteding.

 Door onze kleinschalige aanpak zijn we beter in staat in te spelen op de specifieke wensen van de bewoner en zijn of haar familie. Met persoonlijke inzet, lage overheadkosten en de financiële mogelijkheden die een landgoed biedt, kunnen we Bloemfonteijn bovendien bereikbaar en betaalbaar houden voor iedereen met een verstandelijke beperking.

We kijken uit naar een mooie toekomst voor ons gezin, samen met andere bewoners en hun familie. Misschien wel met u?”

Rian en Monique Verwoert